Facebook
Twitter
Contact

 
Wat te doen bij grensoverschrijdend gedrag?
 
Clubs die zich afvragen wat ze kunnen doen op vlak van (lichamelijk/seksueel) grensoverschrijdend gedrag, kunnen op de website de informatie terugvinden, klik  hier . Je vindt er onder andere:

° tools voor clubs en sportorganisaties

° het aanbod van onder andere bijscholingen en opleidingen

De stappen die je als club in de toekomst neemt, hebben uiteraard geen impact op zaken die in het verleden misschien gebeurd zijn. Je kan als club echter wel aangeven waar sporters of anderen terecht kunnen met een vermoeden, melding, vaststelling of vraag:

Je kan ook als clubs een aanspreekpunt integriteit (API) aanduiden, een persoon waar jonge sporters, ouders, trainers, begeleiders of andere betrokkenen terecht kunnen met hun vragen, bezorgdheid of melding. Belangrijk is dat dit een onafhankelijk persoon is met inlevingsvermogen en die het reglement van de club goed kent.

 
Wie luistert naar jou bij seksueel grensoverschrijdend gedrag? Waar kan je melden?
1. Als je een acute situatie van ernstig grensoverschrijdend gedrag wil melden:
a. Neem contact op met de politie, of consulteer de hulpmijn 1712 (zie verder).
b. Je kan ook in alle vertrouwen terecht bij een arts.
c. LET OP! In een levensbedreigende situatie bel je de politie op het nummer 101 of voor dringen medische hulp het noodnummer 112.
 
2. Ook als je in het verleden seksueel grensoverschrijdend gedrag hebt meegemaakt, heeft het nog steeds zin om dit te melden. Ook al lijkt wat je meemaakte niet sterk genoeg of denk je dat het niets meer uithaalt, alle verhalen hoe klein of hoe ver in het verleden ook, hebben nut om gemeld te worden. Vele meldingen samen maken een sterk dossier.
a. Neem contact op met de politie
b. Consulteer de hulplijn 1712
 
3. Heb je nood aan een luisterend oor? Heb je iets gezien of meegemaakt, en weet je niet hoe je hiermee omgaat? Bij een vraag, verontrusting, vermoeden, vaststelling of onthulling van grensoverschrijdend gedrag ... kan je in vertrouwen terecht bij onderstaande kanalen:
a. Neem contact op met de hulplijn 1712 (www.1712.be). Ervaren hulpverleners staan je bij; Ze geven je informatie en advies of verwijzen je door naar verdere hulp. Je kan hen bellen, elke werkdag, van 9u tot 17u.
b. Kinderen en jongeren kunnen een luisterend oor vinden bij Awel (www.awel.be). Je kan Awel elke dag telefonisch bereiken op het nummer 102 van 16u tot 22u, of chatten tussen 18u en 22u, behalve op zon- en feestdagen. Je kan hen ook mailen of op het forum je vraag stellen.
c. Voor kinderen en jongeren is er ook de chatmogelijkheid (www.nupraatikerover.be). je kan anoniem chatten met een gespecialiseerde medewerker op maandag- en dinsdagavond van 18u30 tot21u30 en op woensdag- en donderdagavond van 19u tot 22u.
d. Naast deze kanalen en openingsuren kan je terecht bij Tele-Onthaal (www.tele-onthaal.be) op het nummer 106, 24 uur op 24 uur, 7 dagen op 7 bereikbaar, of elke avond ( en woensdagnamiddag al vanaf 15u) via chat.
 
4. Daarnaast kan je iemand binnen jouw sportclub of sportfederatie contacteren, of iemand in vertrouwen nemen in je omgeving. Sport je in een andere context dan een sportclub, en maak je daar grensoverschrijdend gedrag mee, dan kan je terecht bij de verantwoordelijke van de desbetreffende sportorganisatie of jouw lokale sportdienst.
 
Ben je 18 of ouder, en wil je je ervaring met seksueel grensoverschrijdend gedrag in de sport (als kind of als volwassene) delen in het kader van onderzoek, dan kan je terecht bij VOICE (website); VOICE biedt de mogelijkheid om anoniem je getuigenis te brengen, zonder dat er verder stappen gezet moeten worden. Tine Vertommen luistert naar jouw verhaal. Zo kan zij in het kader van haar onderzoek lessen trekken voor beter beleid en preventie in de sportsector. Je bereikt haar via het e-mailadres voice@thomasmore.be of het telefoonnummer 0494 12 95 45 (Facebook : https://www.facebook.com/seksueelgeweldindesport).
 
Het Internationaal centrum Ethiek in de Sport (ICES) ondersteunt, informeert en stimuleert als erkende partnerorganisatie binnen het sportbeleid de Vlaamse sportsector om actief te investeren in ethische waarden en normen die belangrijk zijn bij een kwaliteitsvolle sportbeoefening. ICES ondersteunt in de eerste plaats via koepelsportactoren het thema ´lichamelijke en seksuele integriteit´ met beleidsinstrumenten, een educatief pakket ´Vlaggensysteem´ en vormingen (www.sportmetgrenzen.be).
 
Stop it Now! (www.stopitnow.be) wil preventieve hulp bieden aan mensen met pedofiele gevoelen en hun naasten. Maak je je zorgen over je eigen gevoelens of gedrag of maak je je zorgen over de gevoelens of het gedrag van iemand in je directe sociale omgeving? Bel Stop it Now! op het nummer 0800 200 (dinsdag 15u-19u, woensdag 9u30-12u30 & vrijdag 13u-16u) of neem contact op via e-mail: vragen@stopitnow.be.
 
Meer informatie kan je terugvinden op de website van ICES (website).
  • field
  • Tui
  • field
  • Tui
  • field
De Petanque Federatie Vlaanderen VZW heet u welkom.
Algemeen
Extra
Contacteer ons
Petanque Federatie Vlaanderen VZW
Zuiderlaan 13
9000 Gent (BE)
info@pfv.be
© 2012-2024 Petanque Federatie Vlaanderen VZW | Privacy
Produced by NetQue: E-Business Solutions