Facebook
Twitter
Donderdag 2022-01-27
Toepassing coronabarometers vanaf vrijdag 28 januari


Tijdens haar laatste persconferentie kondigde het Overlegcomité het gebruik van de coronabarometer aan. De coronabarometer is een instrument opgedeeld in drie kleuren dat de overheid zal gebruiken om, afhankelijk van de situatie in de ziekenhuizen, coronamaatregelen in verschillende sectoren te versoepelen of te verstrengen.

Vanaf 28 januari 2022 gaat de toepassing van de coronabarometers van start in de hoogste fase, namelijk code rood.

Op basis van de coronabarometers van de verschillende sectoren kunnen/moeten we onze petanqueclubs nog steeds in twee categorieën indelen, enerzijds clubs waarbij het horecagedeelte zich in dezelfde ruimte bevindt als de speelterreinen (C.I) en anderzijds clubs waarbij dit volledig van elkaar is gescheiden (C.II).

Met de aanvang van de coronabarometers in code rood verandert er bijzonder weinig voor de beoefening van onze sport. Gemakshalve bezorgen we u hieronder een overzicht van de te volgen maatregelen voor indooractiviteiten volgens de coronabarometer in code rood en volgens het koninklijk besluit van 27 januari.

Naar aanleiding van de lancering van de coronabarometer werd tevens het basisprotocol voor de sport geüpdatet en bijgewerkt volgens de maatregelen geldig in code rood. Sinds donderdag 27 januari kan je het aangepaste "basisprotocol sport en corona (code rood)" raadplegen op de website van Sport Vlaanderen. We raden onze clubverantwoordelijken ten stelligste aan deze nieuwe versie grondig door te nemen om op de hoogte te zijn van alle details in functie van de organisatie van sportactiviteiten.

 

C.I: clubs met horecagedeelte (geldige barometers: horeca, sport en publieksevenementen)

* CST: verplicht (barometer: horeca)

* Mondmasker: verplicht (barometer: horeca + sport)

Toelichting:

 1. Barometer horeca: in situaties waarbij meerdere protocollen van toepassing zijn, geldt steeds het strengste protocol. Clubs waarbij de terreinen en het horecagedeelte niet van elkaar zijn afgescheiden, worden dus in hun geheel beschouwd als een horeca-infrastructuur. Bijgevolg wordt petanquen in deze clubs beschouwd als ‘zich verplaatsen in een horeca-infrastructuur’ en is het dragen van het mondmasker verplicht.
 2. Barometer sport: bij het betreden van een sportinfrastructuur is het dragen van een mondmasker te allen tijde verplicht, behalve wanneer de aard van de activiteit het niet mogelijk maakt => vermits de aard van onze petanquesport het dragen van het mondmasker mogelijk maakt,  blijft dit dus verplicht ook tijdens het petanquen.

* Publiek rechtstaand (= dynamisch): verboden (barometer: publieksevenementen)

* Publiek zittend (= niet-dynamisch): toegelaten mits dragen van mondmasker, CST, luchtkwaliteit van 900ppm, luchtzuivering vanaf 1200ppm en limiet 1200ppm, 50-70% van de maximale capaciteit (barometer: horeca + publieksevenementen)

* CO2-meter: verplicht met streefwaarde 900ppm, luchtzuivering vanaf 1200ppm en limiet 1200ppm (barometer: horeca + publieksevenementen)

* Horecagedeelte mag openen voor zittend of sporadisch rustig bewegend publiek (= niet-dynamisch) en moet sluiten om 00u00 (barometer: horeca)

 

C.II: clubs met volledig afgescheiden horecagedeelte (geldige barometers: sport en publieksevenementen)

 • CST: verplicht vanaf 50 personen (barometer: sport + publieksevenementen)
 • Mondmasker: verplicht (barometer: publiekevenementen + sport)

Toelichting:

 1. Barometer publieksevenementen: verplicht voor aanwezig publiek.
 2. Barometer sport: bij het betreden van een sportinfrastructuur is het dragen van een mondmasker te allen tijde verplicht, behalve wanneer de aard van de activiteit het niet mogelijk maakt => vermits de aard van onze petanquesport het dragen van het mondmasker mogelijk maakt,  blijft dit dus verplicht ook tijdens het petanquen.
 • Publiek rechtstaand (= dynamisch): verboden (barometer: publieksevenementen)
 • Publiek zittend (= niet-dynamisch): toegelaten mits dragen van mondmasker, CST, luchtkwaliteit van 900ppm, luchtzuivering vanaf 1200ppm en limiet 1200ppm, 50-70% van de maximale capaciteit (barometer: horeca + publieksevenementen)
 • Publiek: crowdmanagement verplicht - geen compartimentering toegelaten. Tips hierover vind je terug in artikel 3.2.4 van het nieuwe basisprotocol sport. (barometer: publieksevenementen)
 • CO2-meterverplicht bij aanwezigheid publiek; aanbevolen indien geen publiek aanwezig. Goede ventilatie blijft van toepassing + tussentijds verluchten (barometer: publieksevenementen + sport)
 • Horeca: enkel van toepassing op het volledig afgescheiden horecagedeelte (barometer : horeca )

Alle maatregelen met betrekking tot de sportsector kan je steeds raadplegen op de website van Sport Vlaanderen; een overzicht van de maatregelen van toepassing voor onze clubs kan je eveneens terugvinden op onze website.

Ter informatie kan je de coronabarometers (code rood) raadplegen van de sectoren waaraan onze sport en clubs onderhevig zijn. Op de website info-coronavirus.be kan je deze barometers (publieksevenementen, sport en horeca) terugvinden en downloaden.

 

Reglementering wintercompetitie 2021/2022

De invoering van de coronabarometer heeft geen invloed op de huidige reglementeringen van toepassing voor de lopende wintercompetitie.

Met andere woorden, de eerder aangekondigde reglementering en addenda blijven onveranderd van toepassing. Deze documenten kan u steeds raadplegen op onze website.

BELANGRIJK

 • We raden onze clubverantwoordelijken ten stelligste aan om op regelmatige basis de website van Horeca Vlaanderen te raadplegen om op de hoogte blijven van de geldende maatregelen in de horecasector.
 • Lokaal kunnen er strengere restricties gelden, neem daarom steeds contact op met het beleid van jouw stad of gemeente.
 • Voel je je niet goed, blijf thuis. Heb je te maken met een besmetting binnen jouw club, volg de procedure uit het basisprotocol sport en corona (artikel 3.2.9).

Het niet volgen van alle bovenstaande richtlijnen gebeurt op eigen risico. De Petanque Federatie Vlaanderen is op geen enkel moment en in geen enkele omstandigheid verantwoordelijk voor inbreuken tegen deze maatregelen.

Meer en meer stemmen gaan op dat het einde van de pandemie in zicht is. Dit stemt ons allemaal optimistisch met het oog op de komende maanden. We mogen echter deze mooie vooruitzichten niet hypothekeren en onze inspanningen van de voorbije twee jaar teniet doen. We blijven daarom oproepen tot het strikt volgen van de maatregelen met de nodige zin voor verantwoordelijkheid en solidariteit. Dit is dé manier om er samen voor te zorgen dat we verder kunnen genieten van de beoefening van onze sport in veilig en gezonde omstandigheden.

Zoals gebruikelijk volgen we de situatie op de voet. Indien bijkomende informatie of nieuwe elementen worden afgekondigd, spreekt het voor zich dat wij jou hiervan opnieuw op de hoogte zullen brengen. Tot dan gelden de maatregelen volgens de bovenstaande communicatie en de coronabarometers in bijlage.

Draag zorg voor jezelf en elkaar!

Sport veilig, sport gezond!

 • field
 • Tui
 • field
 • Tui
 • field
De Petanque Federatie Vlaanderen VZW heet u welkom.
Algemeen
Extra
Contacteer ons
Petanque Federatie Vlaanderen VZW
Zuiderlaan 13
9000 Gent (BE)
info@pfv.be
© 2012-2024 Petanque Federatie Vlaanderen VZW | Privacy
Produced by NetQue: E-Business Solutions